GLUTÉNMENTES BAGELT SÜTÖTT EGYIK KEDVES VEVŐNK
Egy kedves vevőnk, Erika nagyon finom bagelt készített a nálunk vásárolt Schar Bread Mix B liszt felhasználával. A receptet elküldte nekünk, hogy azt közzé tehessük. Fogadjátok szeretettel:
Hozzávalók:
- 7 gramm szárított élesztő
- 2 teáskanál cukor
- 400 ml langyos víz
- 450 g Schar Bread Mix B liszt
- 1 teáskanál útifű
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olvasztott vaj a lekenéshez
- A főzéshez:
- 50 g cukor
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 liter víz
- Tetejére:
- 1 db tojásfehérje
- 1 teáskanál víz
- ízlés szerint szezámmag
- ízlés szerint lenmag
- ízlés szerint mák
Elkészítés (kb. 60 perc)
- Az élesztőt a cukros, langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot és a puha vajat, elkeverjük. A felfutott élesztőt beleöntve, puha, sima tésztává dagasztjuk.
- A tésztából 7 egyforma golyót formázunk, olvasztott vajjal kikent tepsire helyezzük a bucikat, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, konyharuhával lazán letakarjuk és fél órán át kelni hagyjuk. Ez idő alatt kb. duplájára nőnek a tésztagolyók. Közben előmelegítjük a sütőt: légkeverésen 200 °C fokra. Egy lábasban felforraljuk a vizet a cukorral és a szódabikarbónával.
- A duplájára kelt tésztabucik közepébe ujjunkkal lyukat fúrunk és az így kapott tésztagyűrűket egyesével 1-1 percre a meleg, de már nem lobogó cukros-szódabikarbónás vízbe tesszük. (Mindkét oldalát 1-1 percig hagytam a forró vízben) Habszedő kanállal kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
- A tojásfehérjét elkeverjük a teáskanálnyi vízzel és megkenjük vele a gluténmentes bagelek tetejét. Meghintjük mákkal, szezámmal, lenmaggal és mehetnek is a sütőbe 15-20 perce, míg aranyszínűek és ropogósak nem lesznek.
Köszönjük a receptet Tóth Erikának!
2023. Április 17. Hétfő
TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK